Basiskoken #5: De lekkerste appeltaart maak je zelf!

De allerlekkerste appeltaart is zelfgebakken appeltaart.
Het is misschien even een werkje, maar dan heb je ook echt wat!
Alleen al de heerlijke geur in je huis maakt het bakken van je eigen appeltaart al de moeite waard.
Homemade appeltaart is echt een recept dat je in je repertoire moet hebben!

Appels
Een lekkere appeltaart begint natuurlijk met de juiste appels.
Ik gebruik het liefst Goudreinetten, maar andere friszure appels zoals Granny Smith of Jonagold zijn ook helemaal prima.

homemade appeltaart 2

Variatietips
Heb je de standaard appeltaart onder de knie? Dan is het tijd voor variatie!

– Wel de rozijnen een uurtje in rum voor extra een extra lekkere smaak.
– Meng een pakje amandelspijs met een half ei en verdeel dat over de bodem van de taart voor je de appels erin doet.
– Meng twee handjes gehakte walnoten en/of amandelen door de appel voor een appel-notentaart.
– Als dessert: laat de taart even warm worden in de oven (niet in de magnetron) en serveer met een bol kaneelijs en slagroom.
– Maak er een appel-speculaastaart van. Hoe je dat doet, lees je hier.

 

homemade appeltaarthomemade appeltaart 5

 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 10 personen
Ingrediënten:
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1.5 kilo appels (ongeschild)
  • flinke hand rozijnen
  • 1 ½ eetlepel kaneel
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eetlepels abrikozenjam
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm licht in
  2. Doe het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, roomboter en het ei in een grote kom en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. Het deeg mag niet meer kruimelig zijn
  3. Verdeel het deeg in drie gelijke delen.
  4. Gebruik één deel om de bodem van taart mee te maken. Druk het deeg met je handen uit op de bodem van de springvorm tot het gelijkmatig over de bodem is verdeeld
  5. Gebruik het tweede deel van het deeg om de randen van de springvorm mee te bekleden. Druk telkens een stukje deeg plat tegen de rand. Verdeel het deeg tot de hele rand mooi bedekt is. Zorg dat het deeg aan de onderkant aansluit op het deeg van de bodem
  6. Schil de appels en verwijder de klokhuizen
  7. Snijd de appels in stukjes en meng deze met de rozijnen, kaneel en vanillesuiker
  8. Strooi het paneermeel over de taartbodem en schep het appelmengsel er bovenop
  9. Druk de appel een beetje aan.
  10. Maak nu van het laatste beetje deeg de bovenkant van de taart.
  11. Rol het deeg uit tot een lap van ca. 0.3 cm dik en snijd er repen van (Je kan ook rolletjes maken van het deeg en deze iets platdrukken met je vingers)
  12. Leg de repen diagonaal over de taart zodat je een mooi ruitpatroon krijgt
  13. Laat de taart in het midden van de oven in ongeveer 60-70 minuten gaar en goudbruin worden
  14. Verwarm de abrikozenjam heel even in de magnetron om hem iets dunner te maken (30 seconden op 600W is al genoeg)
  15. Bestrijk de appeltaart met de warme abrikozenjam en laat hem afkoelen voor je de springvorm verwijderd

homemade appeltaart 4

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *