Basiskoken #11: Foolproof gehaktbrood

Gehaktbrood… een recept dat ik al vaak probeerde te maken, maar wat telkens niet goed uitpakte.
Tot nu dan, want dit recept kan gewoon niet mislukken!

Gehaktbrood was eigenlijk nooit zo mijn ding.
Eerdere pogingen leverden een veel te droog gehaktbrood op, of een brood dat juist zo vochtig was dat het uit elkaar viel.
Tot ik op Pinterest een Amerikaans recept vond waarin havermout en tomatensaus werd gebruikt. En dat werkt dus!
Mijn gehaktbrood was precies goed. Lekker sappig, maar toch stevig genoeg om te snijden zonder dat het uit elkaar valt.

Ik heb het lekker simpel gehouden met een beetje knoflook, peterselie en tijm, maar je kan er natuurlijk helemaal je eigen draai aan geven.
Maak het bijvoorbeeld lekker pittig met sambal en paprika, doe er Mexicaanse kruiden door of maak er een Indisch gehaktbrood van.

Basiskoken #11: Gehaktbrood
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 6-8 personen
Ingrediënten:
  • 1 kg half om half gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 60 gram havermout
  • 120 gram gezeefde tomaten of passata
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • peper en zout naar smaak
  • 50 gram tomatenketchup
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 theelepel mosterd
Bereiden:
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cake- of broodvorm in
  2. Meng het gehakt, ui, knoflook, havermout, gezeefde tomaten, eieren, peterselie, paprikapoeder, tijm en peper en zout goed door elkaar.
  3. Doe het gehakt over in de vorm en druk een beetje aan
  4. Meng de ketchup, bruine suiker en mosterd door elkaar en bestrijk het gehaktbrood hiermee
  5. Zet het gehakt in de oven en laat in ongeveer 60 minuten gaar worden
  6. Giet het vet af en snijd het gehaktbrood in plakjes.

GehaktbroodBewaren

Bewaren

2 gedachten over “Basiskoken #11: Foolproof gehaktbrood”

    1. Dat valt denk ik wel mee hoor Annemie.
      Ik weet niet precies hoeveel calorieën er in zitten, maar het is per portie waarschijnlijk te vergelijken met de calorieën in een gehaktbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *