Appel-speculaastaart

Er zijn maar weinig dingen die ik lekkerder vind dan zelfgemaakte appeltaart!
Door er een speculaas-twist aan te geven heb je een perfecte taart voor deze tijd van het jaar!

Het is weer bijna tijd voor Sinterklaas. En bij het Sinterklaasfeest hoort toch iets met speculaas!
Het maken van deze appel-speculaastaart is eigenlijk bijna hetzelfde als een standaard appeltaart. Door bruine suiker en speculaaskruiden aan het deeg toe te voegen maak je er een lekker donker speculaasdeeg van.
Ik maakte deze taart vorige week voor mijn verjaardag en hier viel hij erg in de smaak!

Tip: verwarm de abrikozenjam even in de magnetron voor je de taart ermee gaat bestrijken. 30 seconden op 600Watt is genoeg. De jam wordt door de warmte wat vloeibaar, waardoor je hem makkelijker met een keukenkwastje over de taart kunt verdelen. Zo krijg je een mooi dun en gelijkmatig laagje jam op je taart!

appel-speculaastaart 1 appel-speculaastaart 3 appel-speculaastaart 5

Voor het deeg:
400 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram bruine basterdsuiker
100 gram witte basterdsuiker
200 gram boter op kamertemperatuur
2 eetlepels speculaaskruiden
snufje zout
1 ei

Voor de vulling:
1,5 kilo (ongeschild) zure appels (5 à 6 grote appels)
50 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
2 theelepels kaneel
1 theelepel speculaaskruiden
1 eetlepel paneermeel

Extra nodig
springvorm van 24 cm
2 eetlepels abrikozenjam
handje amandelschaafsel

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de springvorm in
Voeg alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een beslagkom en kneed tot een samenhangend deeg
Verdeel het deeg in drie gelijke delen
Gebruik één deel van het deeg om de bodem van de springvorm te bedekken, gebruik een tweede deel voor het bekleden van de randen
Strooi het paneermeel over de bodem
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes
Meng de appels met de kristalsuiker, vanillesuiker, kaneel en speculaaskruiden
Verdeel het appelmengsel over de taartbodem en druk licht aan
Rol het laatste deel van het deeg uit tot een lap en snijd in linten van van ca. één centimeter breed
Leg de deeglinten over de appeltaart zodat er een mooi ruitjespatroon ontstaat
Zet de appeltaart in het midden van de oven en laat hem in ongeveer 60 minuten gaar worden
Neem de taart uit de oven en bestrijk met de abrikozenjam
Rooster het amandelschaafsel even in een droge koekenpan en strooi over de appeltaart

appel-speculaastaart 2

Een gedachte over “Appel-speculaastaart”

Reacties zijn gesloten.