Appel crumble met speculaas en custard (foodblogswap)

Voor de foodblogswap van december maakte ik deze appel crumble met speculaas en custard.

Voor de foodblogswap krijg ik iedere maand een andere foodblog toegewezen waar ik een recept van mag koken. De bedoeling is dat ik mijn eigen draai aan het gerecht geef door minstens één ingrediënt te veranderen. Deze maand mocht ik koken van de blog van Edith, Lekkerkopjethee.com. Op haar blog vond ik een recept voor appel crumble.
Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt door speculaaskruiden en custard vla toe te voegen. Het resultaat was echt heerlijk!
Om het makkelijk te houden heb ik custard poeder gebruikt om de vla te maken, maar zelf maken kan natuurlijk ook.
Het originele recept van Edith vind je hier.
appel crumble speculaas 3 appel crumble speculaas 4

Appel crumble met speculaas en custard (foodblogswap)
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4-5
Ingrediënten:
  • 3 zure appels, geschild en in stukjes
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 25 gram custard poeder
  • 30 gram suiker
  • 500 ml melk
  • 100 gram gesmolten boter
  • 160 gram bloem
  • 75 gram rietsuiker
  • 1½ eetlepel speculaaskruiden
  • 3 eetlepels amandelschaafsel
Bereiden:
  1. verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Meng de gesneden appels met de bruine suiker en doe in een ovenschaal
  3. Meng de custard poeder met 30 gram suiker en een paar eetlepels van de melk tot een glad papje
  4. Verwarm de rest van de melk in een pannetje en voeg de custard toe. Laat ongeveer 3 minuten koken op laag vuur tot de vla dikker wordt
  5. Giet de warme vla over de appels in de ovenschaal
  6. Meng in een kom of schaal de gesmolten boter met de bloem, rietsuiker, speculaaskruiden en amandelschaafsel tot een kruimelig deeg
  7. Verdeel het deeg over de ovenschaal
  8. Laat de crumble in ca. 30 minuten gaar bakken in de oven

appel crumble speculaas 2