Homemade: advocaat

Zelf advocaat maken stond al een hele tijd op mijn culinaire bucket list, maar om  één of andere reden kwam het er niet van.
Maar toen ik laatst lekkere verse eitjes van mijn oom en tante mee naar huis kreeg, heb ik een fles brandwijn gekocht en ben ik ermee aan de slag gegaan!

Ik weet niet waarom, maar ik  had het idee dat zelf advocaat maken een ingewikkeld klusje was en veel tijd zou kosten. Dat valt gelukkig reuze mee! Je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig die je eigenlijk alleen maar door elkaar hoeft te mengen. Na een kwartier stond de advocaat al in mijn koelkast af te koelen!
Naast dat het makkelijk zelf te maken is, is homemade advocaat ook nog eens véééél lekkerder dan de advocaat uit een fles!

Hoe sterk je de advocaat wilt maken hangt natuurlijk van je eigen smaak af. In eerste instantie heb ik 200 ml  brandewijn gebruikt, maar dat was voor mij iets te stevig.
Daarom heb ik de hoeveelheid brandewijn aangepast naar 150 ml.
Tijdens het verwarmen kun je even proeven of je de advocaat sterk genoeg vindt en eventueel een scheutje brandewijn toevoegen.

advocaat 3
De eidooiers in dit recept worden niet volledig gaar gekookt. Het is dus belangrijk om verse eieren te gebruiken of gepasteuriseerd eigeel te nemen. Als je verse eieren gebruikt kan je de advocaat het beste eten op de dag dat je hem gemaakt hebt.
Als je de advocaat langere tijd wilt bewaren, kun je hem inmaken. Goede tips hiervoor vindt je op deze website.

Homemade: advocaat
 
Voorbereiden
Bereiding
Totaal
 
Porties: 4-6
Ingrediënten:
  • 5 verse eidooiers
  • 300 gram suiker
  • Snufje zout
  • 150 ml brandewijn
  • 1 theelepel vanille extract
Bereiden:
  1. Klop in een hittebestendige schaal de dooiers, suiker en zout tot de suiker is opgelost
  2. Voeg de brandewijn toe en meng met een garde door elkaar
  3. Beng in een grote pan een laagje water aan de kook
  4. Hang de schaal met het eiermengsel in de pan. Zorg dat de bodem van de schaal het water niet raakt
  5. Laat de advocaat op middelhoog vuur onder voortdurend roeren langzaam warm worden
  6. Blijf roeren tot de advocaat de dikte van vla heeft (ca. 10 minuten)
  7. Neem de schaal van het vuur en roer het vanille extract erdoor
  8. Schenk de advocaat in schaaltjes of glazen en laat afkoelen in de koelkast
  9. Serveer de advocaat met slagroom

advocaat 2

Een gedachte over “Homemade: advocaat”

Reacties zijn gesloten.