Amerikaanse foodblogs staan vol heerlijke recepten.
Voor wie echte Amerikaanse pumpkin pie of cheesecake wil maken zijn er genoeg fantastische recepten te vinden.
Nadeel van Amerikaanse recepten is de afmeting van de ingrediënten. In Amerika meten ze in ounces, cups en spoons, wij meten in grammen en milliliters.
Omdat ik veel met Amerikaanse recepten werk heb ik een omrekentabel gemaakt voor de ingrediënten die ik veel gebruik. Deze wil ik graag met jullie delen, zodat je zelf ook op Amerikaanse blogs op zoek kunt gaan naar lekkere recepten!
Vloeibare ingrediënten
Omdat cups en spoons inhoudsmaten zijn, is het relatief eenvoudig vloeibare ingrediënten af te meten. Voor het afmeten van tablespoons (Tbsp) en teaspoons (Tsp) gebruik ik meestal gewoon een eetlepel of theelepel, maar voor de volledigheid heb ik ze toch in het overzicht vermeld
Vloeibare ingrediënten (afgerond) |
|
---|---|
1 CUP | 235ml |
1/2 CUP | 120ml |
1/3 CUP | 80ml |
1/4 CUP | 60ml |
1/8 CUP | 30ml |
1 Tbsp | 15ml |
1 Tsp | 5ml |
1 Pint | 475 ml |
1 Quart | 950 ml |
Droge ingrediënten
Vloeibare ingrediënten zijn af te meten in milliliters, voor droge ingrediënten geldt dit niet.
Bloem weegt bijvoorbeeld niet hetzelfde als boter, dus een cup bloem heeft een heel ander gewicht dan een cup boter.
In onderstaand overzicht zijn een aantal veel gebruikte producten omgerekend van cups naar grammen
Droge ingrediënten (afgerond) | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 C | 1/2 C | 1/3 C | 1/4 C | 1/8 C | 1 Tbsp | 1 tsp | |
Bloem / meel | 120gr | 60gr | 40gr | 30gr | 15gr | 8gr | – |
Maïzena | 120 | 60gr | 40gr | 30gr | 15gr | 8gr | 3gr |
Basterdsuiker | 240gr | 120gr | 80gr | 60gr | 30gr | 17gr | 5gr |
Kristalsuiker | 225gr | 115gr | 75gr | 55gr | 30gr | 14gr | 5gr |
Bruine suiker | 180gr | 90gr | 60gr | 45gr | 25gr | 12gr | 4gr |
Poedersuiker | 130gr | 65gr | 45gr | 35gr | 16gr | 8gr | 3gr |
Boter | 200gr | 100gr | 65gr | 50gr | 25gr | 15gr | 5gr |
Cacao | 90gr | 45gr | 30gr | 22gr | 11gr | 6gr | 2gr |
Rijst (rauw) |
180gr | 90gr | 60gr | 45gr | 25gr | – | – |
Linzen | 180gr | 90gr | 60gr | 45gr | 25gr | – | – |
Couscous | 180 | 90gr | 60gr | 45gr | 25gr | – | – |
Havermout | 80gr | 40gr | 25gr | 20gr | 10gr | 5gr | – |
Overige maten
Naast cups en spoons zijn er nog een paar eenheden die je regelmatig tegenkomt in Amerikaanse recepten:
1 ounce (Oz.) | 28gr |
1 Pound (lbs.) | 453gr |
1 inch | 6,5cm |
1 stick of butter | 115 gr |
Omrekentabellen zijn handig, maar wanneer je vaak Amerikaanse recepten maakt zou ik je aanraden een set maatcups aan te schaffen. Dit werkt een stuk makkelijker dan wanneer je telkens de gewichten van de ingrediënten op moet zoeken.
Voor een paar euro zijn bij bijvoorbeeld Xenos prima setjes te krijgen!